1 Jam 1 Blogger : MARFIEYRA

Nama blog dan url?
 
THEBLOGISMINE


Sejak bila anda buat blog ini?

Since may 2010 . tapi baru bergerak aktif since october 2010 . 


Blog manakah menjadi rujukan anda semasa mula-mula membuat blog?



Apakah sumber/rujukan anda dalam menghasilkan entri?

Most of the time pasal apa je yang terlintas dalam kepala . hee. banyak pasal diri sendiri and surrounding la . kadang-kadang tu buat la jugak tutorial and pasal current issues. random je . ikut mood 


Selain daripada kerana duit, apakah tujuan anda buat blog?

At first dulu memang tak tau yang blog ni boleh dapat duit . so masa mula-mula memang buat blog just untuk suka-suka . lagipun memang suka nak merapu-rapu tulis-tulis ni. tapi sekarang, kalau boleh buat blog ni nak kasi trafik lagi tinggi and nak carik loyal readers .


Apakah pengalaman manis dan pahit anda sepanjang berblogging?

Pengalaman manis : setakat ni pengalaman manis sebab boleh kumpol ramai followers kowt . takdela ramai sangat pun baru je nak cecah 200 . tak cecah lagi 200 tau . hee
 
Pengalaman pahit : setakat ni tak de kowt . cin anon pun tak pernah nak serang lagi . haha :D


Apakah etika yang perlu ada pada setiap blogger?

First thing first paling penting sekali ialah NO COPYPASTE! Benda ni memang sangat tak beretika ok kalau buat? Orang lain penat-penat kerah idea nak menulis orang lain senang2 copy and ambik . tak baik tauuu . biarlah baik buruk blog kit aadalah hasil usaha kita sendiri . bukan ciplak orang punya . and then pasal nak carik followers, bialah diorang follow sendiri dengan ikhlas, NO FORCE ok?


Berdasarkan pengalaman anda, bagaimanakah untuk membuatkan blog kita dikenali ramai?

Blog sendiri pun belum di kenali ramai lagi . haha . tapi rasanya kena la rajin g promote blog . rajin2 update and ping entry baru . lagi satu yang saya tengok sangat berkesan untuk attract readers ialah kalau buat tutorial. mesti ramai yang refer blog kita .

 
Kata-kata semangat untuk blogger lain?

Keep blogging and jangan cepat putus asa . set target and try to achieve it 



2 comments:

MycadNik said...

masalah dengan buat 2D & 3D...sila layari

http://myblognikwell.blogspot.com/2009/08/perkhidmatan-melukis-2d-3d.html

MycadNik said...

http://myblognikwell.blogspot.com/2009/08/perkhidmatan-melukis-2d-3d.html