1 Jam 1 Blogger : Paan

Nama blog dan url?

 
Sejak bila anda buat blog ini?

Sejak tahun lepas, iaitu 16 jun 2010. Hampir 8 bulan jugak a blogging ni.


Blog manakah menjadi rujukan anda semasa mula-mula membuat blog?

Mula-mula blog zack zukhairi, then lepas lama-lama, dapat la identity sendiri. Takbest juga jadi sama macam orang lain.


Apakah sumber/rujukan anda dalam menghasilkan entri?

Bacaan dari blog lain, pengalaman hidup dan idea sendiri ketika waktu lapang.


Selain daripada kerana duit, apakah tujuan anda buat blog?

Mencari keseronokan, dan mengisi masa lapang. Facebook semakin bosan pulak.


Apakah pengalaman manis dan pahit anda sepanjang berblogging?

Pengalaman manis apabila terserempak dengan kawan yang buka blog saya di dalam lab computer senyap-senyap, dan pengalaman pahit pula bila kena block sebab spamming shoutbox. hehe


Apakah etika yang perlu ada pada setiap blogger?

Jujur dan bersederhana. Tak perlu nak menunjuk-nunjuk sebab nanti orang benci, tak perlu nak kutuk-kutuk sebab kita bukan bagus sangat. Dan jangan sombong-sombong.


Berdasarkan pengalaman anda, bagaimanakah untuk membuatkan blog kita dikenali ramai?

Fan page, dan banyakkan blogwalk. Then rajin2 la update twitter dan macam-macam servis ping blog entry.


Kata-kata semangat untuk blogger lain?

Perlu ada identity sendiri, dan jangan mengalah andai ada orang cakap blogger takde life. Blogger la best kan kan kan? 



2 comments:

syaza nazura. said...

Betul betul, Facebook dah semakin bosan, :D

Cahaya Kewangianku said...

http://astoryisaboutyouandme.blogspot.com/